DAMn it!

DAM nog wat, staat als afzender op een envelop die onlangs in mijn brievenbus rolde. Argeloos maak ik de brief open. Argeloos, want als Rotterdammer associeer je DAM vanzelfsprekend met iets Rotterdams. Maar niets is minder waar. DAM nog wat is een Amsterdamse vastgoedonderneming, die aast op woningen in het Rotterdamse. De boodschap luidt: wij hebben uw woning gespot als interessant object. Verkoop ons uw huis tegen een marktconforme prijs, gemakkelijk, discreet en veilig. Als doekje voor het bloeden mag je dan daarna jullie eigen huis van ons huren. Mijn eerste, spontane reactie? Een keihard DAMn it!!

Jammer genoeg is dit niet het eerste signaal dat Amsterdammers proberen de Rotterdamse huizenmarkt over te nemen. Makelaars constateren een sterke toename aan Amsterdamse kopers. Zowel particulieren als investeerders. Als een huis te koop staat bieden zij gewoon ruim over. Makkie, want de huizenprijzen hier zijn een lachertje vergeleken bij die in Amsterdam. Met als gevolg dat Rotterdammers die in hun eigen stad een huis willen kopen van de koude kermis thuis komen. Ook zij zullen regelmatig roepen: DAMn it .

Welke oud bewoner van Rotterdam had ooit kunnen verzinnen dat het deze kant op zou gaan? Nou, ik niet. Dertig jaar geleden ben ik neergestreken in Rotterdam West. Multicultureel, rommelig, volgens velen armoedig en onveilig, volgens mij vooral levendig en bruisend. Toen ik kinderen kreeg werd ik voor gek versleten dat ik daar bleef. Dat is toch geen oord om je kinderen op te laten groeien? Vele jonge ouders vertrokken, naar de buitenwijken, de stad uit. Ik bleef zitten waar ik zat, met veel plezier.

En nu, nu is Rotterdam ineens HOT. Bakfietswijken schieten als paddenstoelen uit de grond, mensen met kinderen worden gestimuleerd om vooral te blijven, toeristen weten de stad te vinden. Ook al voert Rotterdam nog steeds veel negatieve lijstjes aan, de stad is zichtbaar mooier, schoner en leuker geworden. Dat is fijn voor mij en voor al die Rotterdammers die de stad altijd trouw zijn gebleven, in voor- en tegenspoed. Ik vind dan ook dat Rotterdam voor de Rotterdammers moet blijven. Heb je een huis te koop? Laat je niet verleiden en verkoop het aan een particulier, liefst een stadgenoot. In ieder geval aan iemand die Rotterdam een warm hart toe draagt. En geef vooral die Amsterdamse investeerders het nakijken. DAMn it!

Deze column is ook gepubliceerd bij de lezerscolumns op www.metronieuws.nl

 

Reageer op dit artikel


wpDiscuz

Contact

Wilt u nader kennis maken? Vul onderstaand formuliertje in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.

facebook linkedin