Kansen voor techniek in de wijk

Vandaag duik ik eens in de wereld van de techniek. Iedereen weet het: aan technische mensen is nog steeds veel behoefte, maar veel te weinig mensen kiezen ervoor. In technische bedrijven komen ze maar niet aan voldoende personeel, terwijl in andere hoeken de werkloosheid alsmaar stijgt. Dat verbaast me niks. Als ik naar mezelf kijk: net als vele anderen ben ik technisch gebrekkig opgegroeid. Op school werd het niet gestimuleerd, en thuis moest je maar net het geluk hebben dat er op dat gebied iets te beleven viel. Niet dus, met als gevolg dat ik nog steeds, technisch gezien, een kruk ben. Maar ook mijn kinderen hebben op school weinig techniek als basis meegekregen, dat was nog steeds een ondergeschoven kindje.

Gelukkig gaat hier nu eindelijk wat aan gebeuren: vanaf 2020 wordt techniekonderwijs op de basisscholen verplicht en vast onderdeel van het schoolprogramma. Jong geleerd is nog altijd oud gedaan! Vooruitlopend op deze verplichting schieten de initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Binnen de grenzen van Delfshaven zijn er twee waar ik weet van heb: Technieklab in Het Nieuwe Westen en Makerspace in Bospolder. Beide initiatieven zijn nog volop in ontwikkeling en klinken veelbelovend. Technieklab streeft naar een soort ‘gymnastieklokaal voor technieklessen’, te gebruiken door meerdere scholen in de wijk. Of er al een locatie is weet ik niet, maar ik hou het in de gaten. De Makerspace heeft een iets andere insteek: dat wordt een soort doe-werkplaats voor de hele buurt. Dit initiatief heeft sinds kort een locatie: het voormalige postkantoor op de Schiedamseweg.

Bij Makerspace mocht ik een kijkje achter de schermen nemen. De inrichting van het oude postkantoor is nu nog zichtbaar. Het openbare gedeelte waar je je zaken kon regelen is nog enigszins herkenbaar. Nieuw voor mij waren de ruimtes daarachter: het voormalige postsorteercentrum, de personeelskantine, het kantoortje voor de toezichthouder en de fietsenstalling van waar de postbodes de post gingen bezorgen. Dat roept toch wel een zekere nostalgie op. Als je dit nog wilt zien moet je snel zijn, want de verbouwplannen zijn drastisch. Het wordt een ruimte vol licht en bedrijvigheid. Een ruimte met hypermoderne 3D-printers en digitaal gestuurde lasersnijders, maar ook met ambachtelijke, traditionele apparaten om hout en metaal te bewerken.

Als alles klaar is, zullen hier niet alleen kinderen en jongeren kunnen leren solderen, lassen, programmeren of houtbewerken. Makerspace wordt een technische werkplaats voor alle wijkbewoners die iets willen creeren, voor zichzelf of voor de buurt. Met als principe: voor wat, hoort wat. Als jij werkruimte of materiaal gebruikt, geef je daar ook wat voor terug. Bijvoorbeeld dat je zelf lessen in houtbewerking gaat geven, of een workshop lassen. Kijk, dat vind ik nog eens een fantastisch concept. Het brengt niet alleen de broodnodige technische vaardigheden dichter bij de mens, maar het is ook nog eens bevorderlijk voor de participatie in de buurt. Ik ben reuze benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Wie weet kan ik er op termijn ook mijn eigen gebrekkige technische vaardigheden nog een beetje komen opkrikken. Ik kan niet wachten tot het zover is!

Deze tekst verscheen ook op www.riorotterdam.nl

Reageer op dit artikel


wpDiscuz

Contact

Wilt u nader kennis maken? Vul onderstaand formuliertje in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.

facebook linkedin