Kansrijk

‘Van Wilde Westen naar bakfietswijk’, kopte mijn krant deze week. Ook al is het een op Amsterdam geörienteerde krant, dit artikel ging toch echt over Rotterdam. Met het programma Kansrijke Wijken wil de gemeente in een aantal wijken inzetten op gezinsvriendelijkheid. Een korte studie van dit toch altijd interessante onderwerp laat zien dat het gaat om kansrijke gezinnen: HBO-opgeleid met een daarbij passend inkomen. Deze gezinnen moeten vooral in die wijken blijven wonen en liefst moeten er ook nieuwe gezinnen naar toe getrokken worden. Er wordt van alles uit de kast getrokken om mensen te verleiden tot initiatieven die het ‘gezins’wonen in deze wijken nog leuker moeten maken.

Nu woon ik zelf met mijn gezin al jaren in een van de wijken die in de top drie van het prioriteitenlijstje staan, en ja, wij vallen 100 procent onder de doelgroep. Los van dit nieuwe programma doen wij, samen met andere gezinnen en buurtgenoten, al jaren ons best om het wonen in deze wijk leuk te houden. Een van de zaken waar wij ons druk om maken is de overlast van coffeeshops in de woonstraten. Als er nou één verschijnsel is dat niet past bij een gezinsvriendelijke wijk is het wel een coffeeshop. Vreemde types trekken door de straten, ze laten overal hun sporen achter en ze veroorzaken parkeer- en verkeersoverlast. Coffeeshops zijn vooral een slecht voorbeeld voor kinderen. Maar al onze inspanningen ten spijt, de coffeeshops blijven zitten waar ze zitten. Onze wijk kent mooie straten met mooie panden waar nieuwe gezinnen best zouden willen wonen. Maar met een coffeeshop als buurman zal menig woningzoekend gezin zich toch nog maar eens achter de oren krabben. En gelijk hebben ze. Dus gemeente, als jullie echt een kansrijke wijk voor gezinnen willen scheppen: weg met die coffeeshops!

In het krantenartikel werd ook gesproken over Espresso Dates, als plek waar de verschillende werelden van een gemengde wijk samenkomen: ‘bakfietsmoeders én theehuisvaders’. Voor wie het nog niet kent: Espresso Dates is een oergezellig, sfeervol, goedlopend koffietentje waar je ook heerlijk kunt ontbijten en lunchen. Het is gevestigd op de hoek van de Middellandstraat en de Heemraadssingel. Zelf ben ik er regelmatig te vinden. Het is een ideale plek voor zowel werk- als privé afspraakjes. Dates wordt gerund door leden van een Rotterdams gezin met Marokkaanse/Indisch-Pakistaanse roots. Twee jaar geleden trokken ze de stoute schoenen aan. Een koffietent op die plek? Heeft dat wel kans van slagen? Ze hebben doorgezet, keihard gewerkt en er een waar paradijsje van gemaakt. Het plan dat aanvankelijk kansarm leek bleek zeer kansrijk te zijn.

Espresso-Dates

Jammer genoeg hadden ze, vanwege het risico, maar een huurcontract voor 2 jaar getekend bij een particulier. Deze persoon heeft de ontwikkelingen vol belangstelling gadegeslagen en gedacht: ‘Ha, dat kan ik ook. Het huurcontract wordt niet verlengd, ik ga daar zelf een koffietentje beginnen.’ Dus Espresso Dates moet eruit. Daar ga je dan met je kansrijke tentje. Gelukkig zijn het er de mensen niet naar om bij de pakken neer te zitten. Ze hebben ter hoogte van het Middellandplein een nieuw pand gehuurd, op z’n Rotterdams de mouwen opgestroopt en zijn begonnen met alweer een verbouwing… Want ja, ondanks de frustratie gaan ze een paar honderd meter verder gewoon verder met hun succesformule. En dan maar hopen dat het weer lukt… Dat al hun klanten meegaan naar die nieuwe plek en dat het ook daar gezellig druk wordt. Dat ze er nog een keer in slagen om van een kansarme plek een kansrijke te maken. Aan mij zal het niet liggen!

Deze tekst verscheen ook op Riorotterdam.nl

Reageer op dit artikel


wpDiscuz

Contact

Wilt u nader kennis maken? Vul onderstaand formuliertje in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met u op.

facebook linkedin